Velge kaffe til kaffemaskin, kaffetrakter og presskanne – Passer alle?

Kaffe til kaffemaskin hvilken skal du velge

Det finnes mange forskjellige bryggemetoder for å lage god kaffe. Den vanligste bryggemetoden i Norge er den tradisjonelle kaffetrakteren, med presskannen på en sterk andreplass. De siste årene har også helautomatiske kaffemaskiner og manuelle espressomaskiner blitt et vanlig syn i Norske hjem. Kan man velge samme kaffe til kaffemaskin og kaffetrakter? Hva med kaffe til presskanne? I det videre kan du lese mer om hvilke kaffer som passer de ulike bryggemetodene.

Velge kaffe til kaffetrakter

Gir en delikat og ren smak på kaffen

Kaffetrakteren finnes i alle hjem, og er den bryggemetoden som “alle” er kjent med. Når kaffen lages på kaffetrakter filtreres kaffen gjennom et papirfilter, i motsetning til presskannen som filtreres gjennom et litt grovere metallfilter. Dette er en av årsakene til at filterkaffen får en renere og mer delikat smak sammenliknet med presskannens mer fyldige smak.

Filterkaffe er nok den aller beste allround bryggemetoden. Afrikansk eller sør-amerikansk, lys eller mørkbrent, fruktig eller søt, fyldig og kompleks eller ren, delikat og juicy – Her kan du ikke velge feil kaffe. Det som er verdt å få med seg er at noen typer kaffe- og brenningsgrad egner seg utrolig godt til filterbrygg.

kaffetrakter guide mukasa kaffebrenneri
Technivorm Moccamaster er kanskje Norges mest populære kaffetrakter.

Kaffe fra Øst-Afrika er som regel fruktig, floral og smakfull. En unik og distinktiv smak det ikke går an på ta feil av. Spesialitet kaffe fra Øst-Afrika brennes gjerne med en lys brenneprofil. Dette for å fremheve den unike fruktigheten og syren i kaffen. Lysbrent kaffe fra Øst-Afrika passer vanligvis best til filterbrygging (og som regel godt på presskanne). Dette fordi man ønsker å få frem de ulike lag med naturlige smaker som ligger i kaffen, noe som blir enklere med en bryggemetode som gir en ren og delikat smak. I tillegg kan syren ofte bli for dominerende på (lysbrent) kaffe fra Øst-Afrika dersom den lages på espressomaskin. Men som alltid – ingen hovedregel uten unntak.

Som nevnt vil alle kaffe fungere bra til kaffetrakter og filterbrygg. Men om vi skal anbefale en sikker vinner på kaffetrakteren velger vi den fruktige og smakfulle Etiopia Qore Kochere.


Velge kaffe til presskanne

For en fyldig kopp kaffe

Kaffe brygget på presskanne har mye smak og aroma. Kaffen oppleves ofte som fyldigere sammenliknet med traktekaffe. Presskannen ble patentert av italieneren Attilio Calimani i 1929. I Norge ble den svært populær på 80- og 90 tallet. Den mest kjente kannen i Norge er kanskje Bodum Chambord.

Akkurat som med traktekaffen så passer de fleste kaffe til presskanne. Presskannen er veldig god på å fremheve kaffens sødme og fylde. Derfor vil medium- og mørkere brent kaffe med lite syre gi deg en utrolig god kopp kaffe på presskannen. Medium og mørkere brent kaffe med god sødme er gjerne fra mellom- og Sør-Amerika. Men også litt mørkere brent bærtørket kaffe fra Øst-Afrika vil gi deg masse sødme og rund munnfølelse på presskannen. Brennemesteren i Mukasa Kaffebrenneri har to favoritter til presskanne:

Presskanne kaffe
Mange elsker den fyldige munnfølelsen av nybrygget presskanne-kaffe.

Brasil – Sul de Minas er fyldig, rundt og søt. Smaksnoter av sjokolade og nøtter (ikke smakstilsetning). Gir en fyldig kaffe som garantert passer for alle.


Burundi – Ntamba Colline er søt, mektig og rund i munnen. Smaksnoter av søte hagebær og mørk sjokolade (ikke smakstilsetning). Denne kaffen gir en skikkelig “wow” opplevelse. En annerledes kaffeopplevelse som er elsket av mange.


Velge kaffe til kaffemaskin

Helautomatisk kaffemaskin og manuell espressomaskin

Den helautomatiske kaffemaskinen forvandler hele kaffebønner til en velsmakende kopp kaffe på få sekunder. Kaffemaskinen har de siste 10 årene blitt et vanlig syn i mange Norske hjem.

Når man brygger kaffe på kaffemaskin og espressomaskiner blir vannet presset gjennom kaffen med høyt trykk, i motsetning til kaffetrakteren hvor tyngdekraften står for transporten av vannet gjennom kaffen. Kombinasjonen finmalt kaffe og brygging under trykk gjør at man ekstraherer ut mye smak av kaffen. Dette påvirker smaken i koppen, og følgelig hvilken kaffe du bør velge.

Kaffe til kaffemaskin og espressomaskin

Som hovedregel vil ikke lysbrent kaffe egne seg veldig godt til kaffemaskin eller espressomaskin – særlig ikke for de som liker å nyte en ren espresso brygget på manuell espressomaskin. Dette er rett og slett fordi den gode syren og fruktigheten som ofte finnes i lysbrent kaffe kan bli for dominerende når man trekker ut mye smak av kaffen under brygging. Som tidligere nevnt finnes ingen hovedregel uten unntak – noen elsker lysbrent kaffe fra Øst-Afrika som espresso. Masse syre, fruktighet og en helt unik og spennende opplevelse som gjerne egner seg for “kaffe-nerden”.

Lager man kaffe, lungo eller americano på kaffe- eller espressomaskin vil ikke brygget være like konsentrert, da det er tilsatt en større mengde vann. Dette åpner for å kunne bruke lysere brent kaffe med høyere syre.

De fleste helautomatiske kaffemaskiner har mulighet for å kunne lage melkebaserte kaffedrikker som f.eks. Latte, flat white, cappuccino og macchiato. Samme mulighet har man på manuell espressomaskin hvor man selv steamer melk som blandes med espresso.

Om man ønsker å lage melkebaserte drikker er det én viktig ting man bør kjenne til: Ikke alle kaffe parrer bra med melk!

Kaffe til kaffemaskin cappuccino og latte

Kaffe som brennes med profiler for å passer bra for espresso både med- og uten melk er som regel fra mellom- eller Sør-Amerika. Dette fordi kaffe med fylde, sødme og rund munnfølelse som regel matcher bra sammen med melk. Fruktig og floral kaffe med høy syre blir sjeldent et godt resultat når den blandes med melk.

Anbefaling til deg som elsker espresso og melkebaserte kaffedrikker (fra espressomaskin eller kaffemaskin) anbefaler vi kaffen Brasil – Sul de Minas. 


Anbefaling til deg som har helautomatisk kaffemaskin og som oftest nyter en kaffe, lungo eller americano anbefaler vi enten Brasil – Sul de Minas eller Etiopia – Nebso Abadega. Sistnevnte gir deg en mer fruktig og spennende smaksopplevelse.


Anbefaling til den selvutnevnte kaffe-nerden (eller en nysgjerrig tøffing) som digger en dobbel espresso på morrakvisten. Om dette er deg MÅ du prøve Burundi – Ntamba Colline som espresso. Den gir deg garantert bakoversveis, og en kaffeopplevelse ulikt noe annet!


Husk at Mukasa Kaffebrenneri støtter Mukasa skoleprosjekt i Uganda med 20 kr for hver eneste kilo kaffe som forlater vårt kaffebrenneri. Dette er øremerket støtte som når frem i sin helhet – uten administrasjonskostnader.

kaffe på jobb
Utdeling av eget myggnett til alle 550 barna på skolen. Tusen takk for at du gjør dette mulig ved å drikke Mukasa Kaffe.