Presskannekaffe hvordan lage presskannekaffe

Presskannekaffe – En komplett guide

Presskannekaffe har mye smak og aroma, og oppleves ofte som fyldigere enn traktekaffe. Presskannekaffe er enkelt å brygge og gir et konsist resultat - En pålitelig og god kaffebrygger som er perfekt for å lage flere kopper med god- og fyldig kaffe på kun 4 minutter.

Hvordan lage presskannekaffe

Har du lurt på hvordan du lager best mulig presskannekaffe? Hvilken kaffetype du skal velge, hvor mye kaffe du skal bruke og hvor lenge kaffen skal trekke i presskannen?

I det følgende lærer vi deg alt du trenger å vite for å lage verdens beste presskannekaffe, og avslutter med brennemesteren i Mukasa sin enkle- og gode steg-for-steg oppskrift.

Om du har lyst til å servere nabolagets beste presskannekaffe, anbefaler vi å sette av 5 minutter til å lese gjennom hele guiden. Har du dårlig tid kan rulle ned til bunnen av siden, hvor du finner den korte steg-for-steg guiden.

Dette trenger du

For å lage presskannekaffe trenger du følgende:

Tidsforbruk presskannebrygg: Ca. 5 minutter.

Presskannekaffe hvordan lage presskannekaffe

Kaffe til presskanne

Vi får ofte spørsmål om hvilken type kaffe og brenningsgrad som passer best til presskanne. Et annet spørsmål som går igjen, er om man kan bruke filtermalt kaffe i presskannen. I det følgende gir vi deg “fasiten”.

Hvilken kaffe til presskanne

Valg av kaffe til presskannen er selvsagt et spørsmål om smakspreferanser.

Før man tenker på hvilken type kaffe man skal velge (som i verdensdel/land, prosessering og brenningsgrad), må man velge en kaffe som er av høy kvalitet (spesialitet kaffe), og som er ferskbrent. For den beste smaksopplevelsen, anbefaler vi at kaffen ikke er eldre enn 3 uker regnet fra brennedato.

De fleste, inkludert oss selv, mener at litt mørkere brente kaffe gjør seg best som presskannekaffe. En medium til mørkbrent kaffe av høy kvalitet vil gjerne ha god fylde, rund munnfølelse og behagelig sødme – uten for mye bitterhet. Se gjerne etter spesialitet kaffe med smaksnoter av sjokolade, nøtter, kakao eller karamell. Kaffe fra Brasil og Colombia vil som regel være et veldig trygt valg.

Vi anbefaler spesielt single-estate kaffen Brasil Fazenda Planalto UTZ til presskanne – den smaker nydelig!

Kaffe til presskanne

Filtermalt kaffe i presskanne - fungerer det?

Man skiller gjerne mellom to hovedmetoder for å ekstrahere kaffe under brygging:

  • Dryppkaffe (også kalt perkolasjon) hvor man heller vann over kaffen som med hjelp av tyngdekraften renner gjennom kaffen og ned i kannen som ferdig kaffe. Typiske eksempler på dette er håndbrygg (pour-over brygg) og vanlig traktekaffe.

  • «Immersion» brygging (mangler en god Norsk oversettelse) hvor den malte kaffen ligger under vann helt til den har ekstrahert lenge nok til at kaffen er klar. Typiske eksempler på dette er kokekaffe og presskannekaffe.

Når man skal kverne kaffe til presskannekaffe velger man gjerne en grov malingsgrad. Dette fordi den malte kaffen er i kontakt med vannet lenger, sammenliknet dryppkaffe, og man ønsker således å bremse ned ekstraksjonen for å unngå overekstrahert kaffe (som smaker bittert).

Vi anbefaler derfor å bruke presskannemalt kaffe når du skal lage presskannekaffe. Om man kun har filtermalt kaffe tilgjengelig kan det brukes, men da anbefaler vi å avslutte bryggingen tidligere – trykk ned stemplet på presskannen ca. 1 minutt tidligere enn hva man normalt ville gjort (dette er en nødløsning).

Presskannekaffe mengde

Utover type kaffe og malingsgrad (se avsnitt over), er det to andre variabler som må være på plass for å brygge perfekt presskannekaffe:

  • Forhold mellom kaffe og vann (mengde)
  • Bryggetid

Presskannekaffe mål

Viktig beskjed til deg som bruker kaffeskje/spiseskje, eller øyemål(!) for å måle opp mengde kaffe:

Dette vil i beste fall gi deg perfekt smak en sjelden gang iblant. Vi kan love deg at du smaker forskjell på +/- 10 gram kaffe per liter vann, og trolig kan du ikke se forskjell på 10 gram, verken i skje eller med øyemål.

Bruk en vanlig digital kjøkkenvekt, eller en bryggevekt for kaffe – dette sikrer deg et konsist- og perfekt resultat.

Presskannekaffe mengde

Hvor mye kaffe i presskanne

Det er ikke noe som heter “sterk” eller “svak” kaffe. Har du brukt for mye kaffe, eller malt kaffe for fint, vil den bli overekstrahert – noe som gir bitter smak. Og motsatt vei; underekstrahert som gir en sur og tam smak.

Vi gjør oppmerksom på at dette ikke skal tas helt bokstavelig: Vil du ha litt mer fylde kan du fint gå opp 3-5 gram per liter, men alt over dette vil resultere i en dårlig kopp kaffe. I det videre gir vi deg fasiten på forhold kaffe/vann til presskannekaffe brygging.

Husk å ikke bare veie selve kaffen. Når kaffen er lagt i presskannen og du er klar for å begynne å helle vann – sett presskannen på vekten og nullstill. Slik får du perfekt forhold kaffe/vann.

Vi anbefaler et forhold mellom kaffe og vann på 1:12. Hvis du bruker 350 gram vann, vil du ha ca. 30 gram kaffe.

Hvor lenge skal presskannekaffe trekke

For den beste smaken bør kaffen få “blomstre” en viss tid. Nå lurer du kanskje på hva “blomstring” er?

Du har kanskje lagt merke til at kaffe begynner å boble under brygging? Dette er blomstring – kaffen frigir karbondioksid i kontakt med vann. Du vil oppdage at jo ferskere kaffen er, desto mer blomstrer den.

Som nevnt i avsnittet “Kaffe til presskanne” vil karbondioksid gi bitterhet i smaken – noe som er uønsket. For å minimere denne uønskede effekten i kaffebrygget, vil man la kaffen blomstre en viss tid, tilpasset størrelsen på brygget.

Hvor lenge skal presskannekaffe trekke

Presskanne tid

Så, hva er riktig (total) bryggetid, og hvor lenge skal presskanne trekke?

  • Blomstring: Start med å helle i dobbel mengde vann av mengde kaffe du har brukt. Eksempel: Har du brukt 30 gram kaffe, starter du med å helle i 60 gram vann. Rør så rundt et par runder med en skje eller trepinne. Kaffen skal blomstre i 30 sekunder.

  • Trekking: Etter blomstringen fortsetter du å helle i vann til du har oppnådd korrekt mengde vann, i forhold til mengde kaffe du har brukt. Kaffen skal nå trekke i 4 minutter regnet fra du er ferdig med å helle vann, til stemplet trykkes ned.

Lage presskannekaffe - Oppskrift

Oppskriften nedenfor kan benyttes på alle typer presskanne – uansett hvor mye kaffe du skal brygge.

Merk deg gjerne forholdet kaffe/vann, samt beregning av mengde vann for “blomstring” – som begge er konstante forhold. Du regner deg enkelt frem til hvor mye du skal bruke til nettopp din presskanne. Huskeregel finner du i de aktuelle punktene i steg-for-steg guiden nedenfor.

Presskannekaffe oppskrift

Presskannekaffe - Steg for steg

Tips for perfeksjon av presskannekaffe

Å følge trinnene ovenfor vil gi deg en god kopp kaffe. Imidlertid kan presskannen etterlate en bitter smak i munnen hvis den ikke brygges på riktig måte.

Presskannekaffe kan man bruke filtermalt kaffe i presskanne

Gode tips for å unngå bitterhet

  • Det hele starter med god kaffe. Kjøp hele kaffebønner av høy kvalitet og mal kaffen rett før bruk.
  • Bitterhet er vanligvis et resultat av overekstraksjon. Hvis du lar kaffen være i kontakt med kaffegruten etter at den er ferdig brygget, vil det føre til overekstraksjon. Vi anbefaler at du dekanterer kaffen umiddelbart.
  • Ujevn maling kan også bidra til bitterhet: Små biter av malt kaffe (kalt «fines») ekstraherer ut smak raskere enn større biter (jo finere malt kaffen er, desto større overflate har den per gram kaffe). Bruk en kvalitetskvern, eller kjøp kaffen ferdig malt.
  • Jo varmere vannet er, desto mer av koffeinens bittersmaker trekkes ut i kaffen. Kokende varmt vann gir vanligvis ganske mye bitterhet. Den ideelle temperaturen er rundt 93-95°, noe du kan oppnå ved å koke opp vannet og deretter la det stå i ett minutt før du brygger med det. Den desidert beste løsningen er å benytte en vannkoker eller hellekanne med innebygd temperaturkontroll.
  • Gammel kaffe og oljerester som sitter fast i filteret på presskannen vil gi ubehagelig bitterhet; Vi anbefaler at du rengjør presskannen grundig etter hver bruk.

PRESSKANNE KAFFE