Hvordan lage presskannekaffe
Har du lurt på hvordan du lager best mulig presskannekaffe? Hvilken kaffetype du skal velge, hvor mye kaffe du skal bruke og hvor lenge kaffen skal trekke i presskannen?
I det følgende lærer vi deg alt du trenger å vite for å lage verdens beste presskannekaffe, og avslutter med brennemesteren i Mukasa sin enkle- og gode steg-for-steg oppskrift.
Om du har lyst til å servere nabolagets beste presskannekaffe, anbefaler vi å sette av 5 minutter til å lese gjennom hele guiden. Har du dårlig tid kan rulle ned til bunnen av siden, hvor du finner den korte steg-for-steg guiden.
Dette trenger du
For å lage presskannekaffe trenger du følgende:
- Presskanne (valgfri størrelse)
- En god presskannemalt kaffe, alternativt hele bønner dersom du har egen kaffekvern
- Rent og ferskt vann, rett under kokepunktet
Tidsforbruk presskannebrygg: Ca. 5 minutter.
Kaffe til presskanne
Vi får ofte spørsmål om hvilken type kaffe og brenningsgrad som passer best til presskanne. Et annet spørsmål som går igjen, er om man kan bruke filtermalt kaffe i presskannen. I det følgende gir vi deg “fasiten”.
Hvilken kaffe til presskanne
Valg av kaffe til presskannen er selvsagt et spørsmål om smakspreferanser.
Før man tenker på hvilken type kaffe man skal velge (som i verdensdel/land, prosessering og brenningsgrad), må man velge en kaffe som er av høy kvalitet (spesialitet kaffe), og som er ferskbrent. For den beste smaksopplevelsen, anbefaler vi at kaffen ikke er eldre enn 3 uker regnet fra brennedato.
De fleste, inkludert oss selv, mener at litt mørkere brente kaffe gjør seg best som presskannekaffe. En medium til mørkbrent kaffe av høy kvalitet vil gjerne ha god fylde, rund munnfølelse og behagelig sødme – uten for mye bitterhet. Se gjerne etter spesialitet kaffe med smaksnoter av sjokolade, nøtter, kakao eller karamell. Kaffe fra Brasil og Colombia vil som regel være et veldig trygt valg.
Vi anbefaler spesielt single-estate kaffen Brasil Fazenda Planalto UTZ til presskanne – den smaker nydelig!
Filtermalt kaffe i presskanne - fungerer det?
Man skiller gjerne mellom to hovedmetoder for å ekstrahere kaffe under brygging:
- Dryppkaffe (også kalt perkolasjon) hvor man heller vann over kaffen som med hjelp av tyngdekraften renner gjennom kaffen og ned i kannen som ferdig kaffe. Typiske eksempler på dette er håndbrygg (pour-over brygg) og vanlig traktekaffe.
- «Immersion» brygging (mangler en god Norsk oversettelse) hvor den malte kaffen ligger under vann helt til den har ekstrahert lenge nok til at kaffen er klar. Typiske eksempler på dette er kokekaffe og presskannekaffe.
Når man skal kverne kaffe til presskannekaffe velger man gjerne en grov malingsgrad. Dette fordi den malte kaffen er i kontakt med vannet lenger, sammenliknet dryppkaffe, og man ønsker således å bremse ned ekstraksjonen for å unngå overekstrahert kaffe (som smaker bittert).
Vi anbefaler derfor å bruke presskannemalt kaffe når du skal lage presskannekaffe. Om man kun har filtermalt kaffe tilgjengelig kan det brukes, men da anbefaler vi å avslutte bryggingen tidligere – trykk ned stemplet på presskannen ca. 1 minutt tidligere enn hva man normalt ville gjort (dette er en nødløsning).
Presskannekaffe mengde
Utover type kaffe og malingsgrad (se avsnitt over), er det to andre variabler som må være på plass for å brygge perfekt presskannekaffe:
- Forhold mellom kaffe og vann (mengde)
- Bryggetid
Presskannekaffe mål
Viktig beskjed til deg som bruker kaffeskje/spiseskje, eller øyemål(!) for å måle opp mengde kaffe:
Dette vil i beste fall gi deg perfekt smak en sjelden gang iblant. Vi kan love deg at du smaker forskjell på +/- 10 gram kaffe per liter vann, og trolig kan du ikke se forskjell på 10 gram, verken i skje eller med øyemål.
Bruk en vanlig digital kjøkkenvekt, eller en bryggevekt for kaffe – dette sikrer deg et konsist- og perfekt resultat.
Hvor mye kaffe i presskanne
Det er ikke noe som heter “sterk” eller “svak” kaffe. Har du brukt for mye kaffe, eller malt kaffe for fint, vil den bli overekstrahert – noe som gir bitter smak. Og motsatt vei; underekstrahert som gir en sur og tam smak.
Vi gjør oppmerksom på at dette ikke skal tas helt bokstavelig: Vil du ha litt mer fylde kan du fint gå opp 3-5 gram per liter, men alt over dette vil resultere i en dårlig kopp kaffe. I det videre gir vi deg fasiten på forhold kaffe/vann til presskannekaffe brygging.
Husk å ikke bare veie selve kaffen. Når kaffen er lagt i presskannen og du er klar for å begynne å helle vann – sett presskannen på vekten og nullstill. Slik får du perfekt forhold kaffe/vann.
Vi anbefaler et forhold mellom kaffe og vann på 1:12. Hvis du bruker 350 gram vann, vil du ha ca. 30 gram kaffe.
Hvor lenge skal presskannekaffe trekke
For den beste smaken bør kaffen få “blomstre” en viss tid. Nå lurer du kanskje på hva “blomstring” er?
Du har kanskje lagt merke til at kaffe begynner å boble under brygging? Dette er blomstring – kaffen frigir karbondioksid i kontakt med vann. Du vil oppdage at jo ferskere kaffen er, desto mer blomstrer den.
Som nevnt i avsnittet “Kaffe til presskanne” vil karbondioksid gi bitterhet i smaken – noe som er uønsket. For å minimere denne uønskede effekten i kaffebrygget, vil man la kaffen blomstre en viss tid, tilpasset størrelsen på brygget.
Presskanne tid
Så, hva er riktig (total) bryggetid, og hvor lenge skal presskanne trekke?
- Blomstring: Start med å helle i dobbel mengde vann av mengde kaffe du har brukt. Eksempel: Har du brukt 30 gram kaffe, starter du med å helle i 60 gram vann. Rør så rundt et par runder med en skje eller trepinne. Kaffen skal blomstre i 30 sekunder.
- Trekking: Etter blomstringen fortsetter du å helle i vann til du har oppnådd korrekt mengde vann, i forhold til mengde kaffe du har brukt. Kaffen skal nå trekke i 4 minutter regnet fra du er ferdig med å helle vann, til stemplet trykkes ned.
Lage presskannekaffe - Oppskrift
Oppskriften nedenfor kan benyttes på alle typer presskanne – uansett hvor mye kaffe du skal brygge.
Merk deg gjerne forholdet kaffe/vann, samt beregning av mengde vann for “blomstring” – som begge er konstante forhold. Du regner deg enkelt frem til hvor mye du skal bruke til nettopp din presskanne. Huskeregel finner du i de aktuelle punktene i steg-for-steg guiden nedenfor.
Presskannekaffe - Steg for steg
- ➔ Mål opp tilstrekkelig vann for å fylle presskannen med korrekt forhold kaffe/vann (1:12 forhold). F.eks.: Til en liten 2 kopps presskanne bruk ca. 350g vann.
- ➔ Om du ikke har kjøpt ferdig malt presskannekaffe fortsetter du nå med å kverne kaffen mens vannet varmes opp. Presskannekaffe krever en grov, jevn maling. Vi anbefaler et forhold mellom kaffe og vann på 1:12. Hvis du bruker 350g vann, vil du ha 30g kaffe.
- ➔ For å starte bryggingen, hell forsiktig dobbelt så mye vann enn du har kaffe i presskannen. F.eks.: hvis du har 30g kaffe, vil du starte med 60g vann.
- ➔ Gi så kaffen en forsiktig omrøring med en skje eller tre-pinne. La kaffen «blomstre» i 30 sekunder.
- ➔ Hell i resten av vannet og legg lokket forsiktig på toppen av kaffen. Et godt tips er å trykke ned stemplet så det akkurat berører overflaten av kaffen, slik sikrer du at all kaffe er i kontakt med vann. La kaffen trekke i fire minutter – nøyaktig fire minutter!
- ➔ Fjern presskannen forsiktig fra vekten og plasser den på kjøkkenbenken. Trykk stemplet ned i en sammenhengende rolig bevegelse- med jevnt trykk. Er det tungt å trykke ned stemplet betyr det at malingen er for fin, og motsatt dersom det glir rett ned er malingen på kaffen for grov. Optimalt trykk er ca. 6-7 kilo. Usikker på hvordan dette føles? Prøv å trykk på badevekten din.
- ➔ Når du er ferdig med å presse, server kaffen umiddelbart. Ikke la den sitte - Det vil føre til at den fortsetter å brygge og overekstraherer.
Tips for perfeksjon av presskannekaffe
Å følge trinnene ovenfor vil gi deg en god kopp kaffe. Imidlertid kan presskannen etterlate en bitter smak i munnen hvis den ikke brygges på riktig måte.
Gode tips for å unngå bitterhet
- Det hele starter med god kaffe. Kjøp hele kaffebønner av høy kvalitet og mal kaffen rett før bruk.
- Bitterhet er vanligvis et resultat av overekstraksjon. Hvis du lar kaffen være i kontakt med kaffegruten etter at den er ferdig brygget, vil det føre til overekstraksjon. Vi anbefaler at du dekanterer kaffen umiddelbart.
- Ujevn maling kan også bidra til bitterhet: Små biter av malt kaffe (kalt «fines») ekstraherer ut smak raskere enn større biter (jo finere malt kaffen er, desto større overflate har den per gram kaffe). Bruk en kvalitetskvern, eller kjøp kaffen ferdig malt.
- Jo varmere vannet er, desto mer av koffeinens bittersmaker trekkes ut i kaffen. Kokende varmt vann gir vanligvis ganske mye bitterhet. Den ideelle temperaturen er rundt 93-95°, noe du kan oppnå ved å koke opp vannet og deretter la det stå i ett minutt før du brygger med det. Den desidert beste løsningen er å benytte en vannkoker eller hellekanne med innebygd temperaturkontroll.
- Gammel kaffe og oljerester som sitter fast i filteret på presskannen vil gi ubehagelig bitterhet; Vi anbefaler at du rengjør presskannen grundig etter hver bruk.
PRESSKANNE KAFFE
-
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 204 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 204 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 245 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 204 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 179 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 219 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 219 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 198 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 598 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 219 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 169 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 204 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 245 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 245 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 219 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 245 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 219 kr
KAFFE OPPBEVARING
SIRUP & SAUS
-
389 kr
-
129 kr
-
129 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
389 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr