Hvordan fungerer espressokannen?
I dag finnes det mange ulike typer og produsenter av espressokanner på markedet, men prinsippet er det samme.
Kannen består av tre kamre, plassert ovenfor hverandre. I bunnen er det vann, i midten malt kaffe, og i toppen et kammer for den ferdig bryggede kaffen. Enkelt forklart så bygger det seg opp trykk i det nederste (vann)kammeret, når espresso kannen varmes opp på platetoppen. Trykket gjør at vannet skyves opp – gjennom den malte kaffen og videre opp til det øverste kammeret, som ferdig brygget kaffe.
Espressokanne – oppskrift
Du trenger følgende:
- Espresso kanne (mokkakanne) fra f.eks. Bialetti
- Kaffekvern
- God spesial kaffe egnet til bryggemetoden
- Stoppeklokke (bruk mobiltelefonen)
Du bør ha følgende:
- Digital presisjonsvekt (gjerne en dedikert bryggevekt med innebygd timer)
- Rengjøringsmiddel, f.eks. Cafetto Brew Clean Powder
Lage espressokanne kaffe
Steg for steg guide – 6 kopper kaffe:
- ➔ Mal ca. 20 - 22 gram kaffe. Malingsgraden skal være betydelig finere sammenliknet filtermalt for kaffetrakter. Men ikke fullt så fint som du ville ha malt for bruk på manuell espressomaskin. Et godt sted å starte er å male kaffen litt finere enn granulert sukker.
- ➔ Fyll kammeret i bunnen av kannen med vann, til det er på nivå med ventilen. Normalt vil dette være ca. 340-350 gram vann.
- ➔ Plasser filteret (kaffegrutbeholderen) i kjelen. Dersom det kommer vann inn i filteret, har du brukt for mye vann, og må helle ut det overskytende.
- ➔ Fyll filteret med malt kaffe og jevn ut til en rett overflate. Pass på at kanten er ren, ellers kan det lekke. Kaffen skal ikke tampes slik man gjør ved brygging av espresso på manuell espressomaskin. jevn ut bakken og tørk traktens kant ren.
- ➔ Skru toppen av espressokannen (godt) fast.
- ➔ Sett espressokannen på komfyren og juster platen på middels varme. Om du har induksjonsplatetopp, pass på at du har en espressokanne for induksjon. Hvis du bruker en gasskomfyr eller annen varmekilde med åpen flamme, må du sørge for at flammen ikke er større en bunnen av espressokannen.
- ➔ Når vannet i bunnen av espressokannen nærmer kokepunktet, vil trykket presse vannet gjennom den malte kaffen – og en jevn strøm av espressokanne kaffe stiger opp i det øverste kammeret. Når du hører en hvesende/gurglende lyd må du umiddelbart fjerne espressokannen fra varmen.
- ➔ La kannen stå til kaffen har rent ferdig inn i det øvre kammeret. Vær forsiktig når du skal helle – den er veldig varm! Et godt tips er å bruke en gryteklut på håndtaket.
- ➔ ENJOY!
To gode tips fra brennemesteren i Mukasa Kaffebrenneri
- Er mokkakannen din helt ny, eller nylig kraftig rengjort?
Da anbefaler jeg å brygge et par runder kaffe – uten å drikke den. Etter dette har du fått «satt smaken» i kannen. Litt på samme måte som man gjør med en skikkelig stekepanne i støpejern. På engelsk kalles dette «seasoning», men den direkte oversettelsen; krydring, er etter min mening lite beskrivende.
- Du bør rengjøre mokkakannen for neste brygg før den står for lenge med kaffegrut i filteret. Vent til kannen er lunka, slik at du ikke brenner deg. Skru av tuten og fjern gummipakningen og filterplaten som sitter over trakten. Bruk varmt vann uten såpe for å rengjøre alle delene grundig.
Hvis du ikke klarer å fjerne rester av kaffeoljer, bruk et kaffespesifikt rengjøringsmiddel som f.eks. Cafetto Brew Clean Powder (finnes i nettbutikken). Dette rengjøringsmidlet er spesifikt lagd for å skånsomt fjerne kafferester/oljer, samtidig som det trygt å bruke, og ikke setter smak.
ESPRESSO FAVORITTER
-
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 439 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 204 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 245 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 245 kr
ESPRESSO TILBEHØR
-
1 098 kr
-
1 995 kr
SIRUP & SAUS
-
389 kr
-
129 kr
-
129 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
389 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr