Kokekaffe - Bålkaffe - Turkaffe
Snøstorm eller klar himmel. Fjelltur, skogstur eller en varm dag i skjærgården. Kokekaffe hører med – uansett hvor du koser deg utendørs. Kokekaffe, bålkaffe og turkaffe er nok de mest brukte betegnelsene på dette hyggelige frilufts-ritualet.
Ikke bare er det enkelt å lykkes med bålkaffe, det krever også minimalt av utstyr og forberedelser. Kokekaffe er turens høydepunkt!
Hvordan lage kokekaffe
Siden du har funnet veien inn hit, lurer du kanskje på hvordan du lager verdens beste bålkaffe, hvilken kaffe som passer best, hvor mye kaffe du skal bruke, eller om kaffen skal tilsettes i kaffekjelen før- eller etter oppkok.
Ettersom koke kaffe er en gammel tradisjon, finnes det mange fremgangsmåter og oppskrifter der ute.
I det følgende lærer vi deg alt du trenger for å lage nydelig kokekaffe. Vi avslutter med brennemesteren i Mukasa sin egne steg-for-steg guide som garantert gir deg bålkaffe i verdensklasse!
For å lage kokekaffe trenger du:
- Kaffekjele (valgfri størrelse)
- En god kokmalt kaffe, alternativt hele bønner dersom du har egen kaffekvern
- Rent og ferskt vann, rett under kokepunktet
Totalt tidsforbruk kokekaffe: Ca. 7-9 minutter.
Kokekaffe mengde - Forholdet mellom kaffe og vann
Vanligvis anbefaler vi digital bryggevekt når man skal brygge kaffe – uansett bryggemetode. Men skal du lage kokekaffe ute i naturen, kan det være fint å slippe å ta med vekten.
Vi anbefaler derfor å enten veie kaffen hjemme og emballere i porsjonspakninger. Alternativt å bruke en skje. Et godt tips kan være å veie en strøken skje hjemme, slik at man vet hvor mange gram den bærer.
Det er ikke noe som heter sterk eller svak kaffe. Dersom du maler kaffen for fint, eller bruker for mye kaffe i forhold til vann – ender du opp med bitter smak i koppen.
Når du skal lage bålkaffe anbefaler vi forholdet 1:14 (kaffe:vann). Dette tilsvarer ca. 70g kaffe til 1 liter vann. Du kan øke/redusere med 5-10 gram dersom kaffen smaker tynt (øke) eller bittert (redusere).
Kokekaffe trekke tid
Kaffen tilsettes vannet etter oppkok, og skal trekke i 5 minutter.
Når kaffen er ferdig å trekke, kan man helle ut en kopp som helles tilbake i kannen. Vent deretter ytterligere 1-2 minutter. Dette får gruten å synke til bunnen slik at man kan servere rett fra kaffekjelen, uten å sile kaffen.
Hvilken kaffe til kokekaffe
Mange lurer på hvilken type kaffe- og brenningsgrad som passer best til kokekaffe, samt hva som er riktig malingsgrad. I det følgende gir vi deg fasiten.
Hvilken kaffe du velger beror selvsagt på egne smakspreferanser. Her er det mye å velge mellom, men uansett hva du foretrekker må man velge ferskbrent kvalitetskaffe. Gammel kaffe, eller kaffe av lavere kvalitet vil aldri kunne gi deg en god smaksopplevelse – uansett hvor flink du er til å brygge.
Vi mener at medium til litt mørkere brent kaffe egner seg best til kokekaffe. Se gjerne etter en kaffe med god fylde, rund munnfølelse og søt avslutning. Spesialitet kaffe med smaksnoter av moden frukt, lilla frukt, sjokolade, nøtter eller marsipan vil være en sikker vinner som bålkaffe.
Brasil Fazenda Planalto UTZ er perfekt som bålkaffe. Kaffe fra Colombia og Honduras er også et godt valg. Vi elsker fruktig espressokaffe fra Uganda som bålkaffe!
Kokmalt kaffe - Korrekt malingsgrad
Utover mengde/forhold kaffe og vann, trekketid og type kaffe (se avsnitt over), er det enda en variabel – kanskje den viktigste: Malingsgraden på kaffen.
Kokekaffe er en helt vanlig kaffe, bare malt til “kokmalt”, som er mye grovere enn vanlig filtermalt kaffe. Både kokekaffe og presskannekaffe baserer seg på samme ekstraksjonsmetode – “Immersion”, i motsetning til f.eks. filterkaffe som baserer seg på ekstraksjonsmetoden “Perkolasjon”.
Dette høres kanskje veldig teknisk ut, men det er faktisk ganske enkelt. “Immersion” innebærer at den malte kaffen ligger under vann til den har gitt fra seg nok smak. Og motsatt; “Perkolasjon”, hvor man heller vann over den malte kaffen som med hjelp av tyngdekraften drar vannet gjennom.
Skillet mellom disse to metodene er sentralt for korrekt malingsgrad (hvor fint/grovt kaffe skal males), herunder å unngå bitter smak.
Når man skal male kaffe for kokekaffe, ønsker man en grov malingsgrad. Dette fordi den malte kaffen er i kontakt med vannet lenger, sammenliknet perkolasjon (filterkaffe), og man ønsker med dette å bremse ned ekstraksjonen for å unngå overekstrahert kaffe (som gir bitter smak).
Uansett om du skal koke kaffe hjemme på komfyren, på primus eller i kaffekjele på bålet, anbefaler vi å bruke kokmalt kaffe.
Koke kaffe med filtermalt eller presskannemalt kaffe?
Dersom du kun har filter- eller presskannemalt kaffe tilgjengelig, kan du (til nød) bruke dette, men da må kontakttiden med vann justeres ned for å unngå bitter kaffe.
Presskannemalt kaffe er grovere enn filtermalt, men likevel finere enn kokmalt. Dette gjør det lettere å lykkes med presskannemalt kaffe på bålet, sammenliknet filtermalt. Uansett om du benytter filtermalt eller presskannemalt, må du som nevnt over, justere ned total bryggetid for å unngå overekstraksjon av kaffen.
Bålkaffe
Vann til bålkaffe
Kaffekjele til bål
Koke kaffe på bål
Turkaffe
Kokekaffe - Oppskrift
Steg for steg guiden nedenfor er den samme, uavhengig av type kaffe, og om du brygger bålkaffe eller på komfyren hjemme.
Vi kan ikke få understrekt nok at forholdet mellom kaffe:vann, samt trekketid er konstant. Oppnår du ikke ønsket resultat/smak – forsøk å male kaffen litt finere eller grovere (se Pro-tips litt lenger opp i artikkelen).
Så lenge du bruker kvalitetskaffe, er nøye på forholdet mellom kaffe:vann og ellers følger denne guiden – garanterer vi deg supergod bålkaffe!
Kokekaffe - Steg for steg
- ➔ Mål opp friskt, rent og kaldt vann. Fyll kaffekjelen med korrekt forhold kaffe:vann (1:14 forhold). F.eks.: For 1 liter ferdig kokekaffe, bruk 1 liter vann og ca. 70 gram kaffe.
- ➔ Kok opp vannet i kaffekjelen på bålet, primusen eller komfyren.
- ➔ Kvern kaffebønnene til korrekt malingsgrad – kokmalt. Har du ferdig kvernet kaffe hopper du over dette steget.
- ➔ Når vannet koker: Fjern kaffekjelen fra varmekilden og vent ca. 1 minutt slik at temperaturen blir riktig (96 grader celsius - oppnås etter ca. 1 minutt). Koker du kaffe utendørs på vinteren, kan du redusere dette til 30 sekunder.
- ➔ Tilsett kokmalt kaffe i vannet/kjelen.
- ➔ Rør forsiktig rundt noen få ganger med en skje, slik at all kaffen kommer i kontakt med vannet. Vær oppmerksom på at den malte kaffen kan klumpe seg når du heller i vannet, disse oppløser du enkelt med skjeen.
- ➔ Kaffen skal trekke. Nyt synet av fin natur og duften av nykokt kaffe i 5 minutter – nå er kaffen klar.
- ➔ Hell av én kopp kaffe, som deretter helles tilbake i kannen/kaffekjelen. Dette får kaffegruten til å synke, samtidig som du får renset ut av tuten på kaffekjelen.
- ➔ Bruk en skje og skum av/dra forsiktig av toppskummet i kaffekjelen. Dette skummet smaker bittert, og fjernes det med en gang kaffen er klar, vil kaffen smake bedre.
- ➔ Kaffen kan nytes med det samme, men venter du et par minutter og heller forsiktig vil du oppleve at kaffen blir helt uten rester av grut. I tillegg smaker kvalitetskaffe både mer- og bedre når temperaturen har sunket litt.
Hvordan koke kaffe i verdensklasse - Tips for perfeksjon
Å følge trinnene ovenfor vil gi deg skikkelig god kokekaffe. Imidlertid kan kokekaffe etterlate en bitter smak i munnen hvis den ikke kokes- og tilberedes på riktig måte.
Tips for å unngå bitter kokekaffe
- Det hele starter med god kaffe. Bruk ferskbrent kaffe av høy kvalitet og mal kaffen rett før bruk.
- Bitterhet er vanligvis et resultat av overekstraksjon. Hvis kaffen er i kontakt med gruten lenge etter den er ferdig brygget, vil det føre til bitter smak. Server kaffen umiddelbart, eller hell over i serveringskanne.
- Ujevn malingsgrad på kaffen gir bitter smak: Små biter av malt kaffe (kalt «fines») ekstraherer ut smak raskere enn større biter (jo finere malt kaffen er, desto større overflate har den per gram kaffe). Bruk en god håndkvern, eller kjøp kaffen ferdig kokmalt.
- Jo varmere vannet er, desto mer av koffeinens bittersmaker trekkes ut i kaffen. Kokende varmt vann gir vanligvis ganske mye bitterhet. Den ideelle temperaturen for kokekaffe er 96°, noe du kan oppnå ved å la vannet hvile ett minutt etter det er nådd kokepunktet.
- Kafferester og oljete belegg i kaffekjelen setter en bitter bismak. Rengjør utstyret etter bruk.
NYDELIG KOKEKAFFE
-
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 219 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 245 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 199 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 179 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 169 kr
BRYGGEUTSTYR
-
-
1 798 krOpprinnelig pris var: 1 798 kr.1 598 krNåværende pris er: 1 598 kr.
SIRUP & SAUS
-
389 kr
-
129 kr
-
129 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
389 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr