Kokekaffe - En guide til god kokekaffe og bålkaffe

Kokekaffe – En komplett guide

Noe av det beste med kokekaffe er at det ikke innebærer avansert og spesiell forberedelse. Kokekaffe lages etter enkle prinsipper og har et stort potensial når det gjøres riktig. Følger du tipsene i denne artikkelen garanterer vi deg nydelig kokekaffe, uansett om du koker bålkaffe eller tilbereder den i kaffekjelen hjemme.

Kokekaffe - Bålkaffe - Turkaffe

Snøstorm eller klar himmel. Fjelltur, skogstur eller en varm dag i skjærgården. Kokekaffe hører med – uansett hvor du koser deg utendørs. Kokekaffe, bålkaffe og turkaffe er nok de mest brukte betegnelsene på dette hyggelige frilufts-ritualet.

Ikke bare er det enkelt å lykkes med bålkaffe, det krever også minimalt av utstyr og forberedelser. Kokekaffe er turens høydepunkt!

Hvordan lage kokekaffe

Hvordan lage kokekaffe

Siden du har funnet veien inn hit, lurer du kanskje på hvordan du lager verdens beste bålkaffe, hvilken kaffe som passer best, hvor mye kaffe du skal bruke, eller om kaffen skal tilsettes i kaffekjelen før- eller etter oppkok.

Ettersom koke kaffe er en gammel tradisjon, finnes det mange fremgangsmåter og oppskrifter der ute.

I det følgende lærer vi deg alt du trenger for å lage nydelig kokekaffe. Vi avslutter med brennemesteren i Mukasa sin egne steg-for-steg guide som garantert gir deg bålkaffe i verdensklasse!

For å lage kokekaffe trenger du:

  • Kaffekjele (valgfri størrelse)
  • En god kokmalt kaffe, alternativt hele bønner dersom du har egen kaffekvern
  • Rent og ferskt vann, rett under kokepunktet

Totalt tidsforbruk kokekaffe: Ca. 7-9 minutter.

Kokekaffe mengde - Forholdet mellom kaffe og vann

Vanligvis anbefaler vi digital bryggevekt når man skal brygge kaffe – uansett bryggemetode. Men skal du lage kokekaffe ute i naturen, kan det være fint å slippe å ta med vekten.

Vi anbefaler derfor å enten veie kaffen hjemme og emballere i porsjonspakninger. Alternativt å bruke en skje. Et godt tips kan være å veie en strøken skje hjemme, slik at man vet hvor mange gram den bærer.

Det er ikke noe som heter sterk eller svak kaffe. Dersom du maler kaffen for fint, eller bruker for mye kaffe i forhold til vann – ender du opp med bitter smak i koppen.

Når du skal lage bålkaffe anbefaler vi forholdet 1:14 (kaffe:vann). Dette tilsvarer ca. 70g kaffe til 1 liter vann. Du kan øke/redusere med 5-10 gram dersom kaffen smaker tynt (øke) eller bittert (redusere).

Kokekaffe og bålkaffe

Kokekaffe trekke tid

Kaffen tilsettes vannet etter oppkok, og skal trekke i 5 minutter.

Når kaffen er ferdig å trekke, kan man helle ut en kopp som helles tilbake i kannen. Vent deretter ytterligere 1-2 minutter. Dette får gruten å synke til bunnen slik at man kan servere rett fra kaffekjelen, uten å sile kaffen.

Hvilken kaffe til kokekaffe

Mange lurer på hvilken type kaffe- og brenningsgrad som passer best til kokekaffe, samt hva som er riktig malingsgrad. I det følgende gir vi deg fasiten.

Hvilken kaffe du velger beror selvsagt på egne smakspreferanser. Her er det mye å velge mellom, men uansett hva du foretrekker må man velge ferskbrent kvalitetskaffe. Gammel kaffe, eller kaffe av lavere kvalitet vil aldri kunne gi deg en god smaksopplevelse – uansett hvor flink du er til å brygge.

Vi mener at medium til litt mørkere brent kaffe egner seg best til kokekaffe. Se gjerne etter en kaffe med god fylde, rund munnfølelse og søt avslutning. Spesialitet kaffe med smaksnoter av moden frukt, lilla frukt, sjokolade, nøtter eller marsipan vil være en sikker vinner som bålkaffe.

Brasil Fazenda Planalto UTZ er perfekt som bålkaffe. Kaffe fra Colombia og Honduras er også et godt valg. Vi elsker fruktig espressokaffe fra Uganda som bålkaffe!

Kokmalt kaffe - Korrekt malingsgrad

Utover mengde/forhold kaffe og vann, trekketid og type kaffe (se avsnitt over), er det enda en variabel – kanskje den viktigste: Malingsgraden på kaffen.

Kokekaffe er en helt vanlig kaffe, bare malt til “kokmalt”, som er mye grovere enn vanlig filtermalt kaffe. Både kokekaffe og presskannekaffe baserer seg på samme ekstraksjonsmetode – “Immersion”, i motsetning til f.eks. filterkaffe som baserer seg på ekstraksjonsmetoden “Perkolasjon”.

Dette høres kanskje veldig teknisk ut, men det er faktisk ganske enkelt. “Immersion” innebærer at den malte kaffen ligger under vann til den har gitt fra seg nok smak. Og motsatt; “Perkolasjon”, hvor man heller vann over den malte kaffen som med hjelp av tyngdekraften drar vannet gjennom.

Skillet mellom disse to metodene er sentralt for korrekt malingsgrad (hvor fint/grovt kaffe skal males), herunder å unngå bitter smak.

Når man skal male kaffe for kokekaffe, ønsker man en grov malingsgrad. Dette fordi den malte kaffen er i kontakt med vannet lenger, sammenliknet perkolasjon (filterkaffe), og man ønsker med dette å bremse ned ekstraksjonen for å unngå overekstrahert kaffe (som gir bitter smak).

Uansett om du skal koke kaffe hjemme på komfyren, på primus eller i kaffekjele på bålet, anbefaler vi å bruke kokmalt kaffe.

Koke kaffe med filtermalt eller presskannemalt kaffe?

Dersom du kun har filter- eller presskannemalt kaffe tilgjengelig, kan du (til nød) bruke dette, men da må kontakttiden med vann justeres ned for å unngå bitter kaffe.

Presskannemalt kaffe er grovere enn filtermalt, men likevel finere enn kokmalt. Dette gjør det lettere å lykkes med presskannemalt kaffe på bålet, sammenliknet filtermalt. Uansett om du benytter filtermalt eller presskannemalt, må du som nevnt over, justere ned total bryggetid for å unngå overekstraksjon av kaffen.

Malingsgrad kokmalt til kokekaffe

Bålkaffe

Vann til bålkaffe

Kaffekjele til bål

Koke kaffe på bål

Turkaffe

Kokekaffe - Oppskrift

Steg for steg guiden nedenfor er den samme, uavhengig av type kaffe, og om du brygger bålkaffe eller på komfyren hjemme.

Vi kan ikke få understrekt nok at forholdet mellom kaffe:vann, samt trekketid er konstant. Oppnår du ikke ønsket resultat/smak – forsøk å male kaffen litt finere eller grovere (se Pro-tips litt lenger opp i artikkelen).

Så lenge du bruker kvalitetskaffe, er nøye på forholdet mellom kaffe:vann og ellers følger denne guiden – garanterer vi deg supergod bålkaffe!

Kokekaffe - Steg for steg

Hvilken kaffe til kokekaffe

Hvordan koke kaffe i verdensklasse - Tips for perfeksjon

Å følge trinnene ovenfor vil gi deg skikkelig god kokekaffe. Imidlertid kan kokekaffe etterlate en bitter smak i munnen hvis den ikke kokes- og tilberedes på riktig måte.

Tips for å unngå bitter kokekaffe

  • Det hele starter med god kaffe. Bruk ferskbrent kaffe av høy kvalitet og mal kaffen rett før bruk.

  • Bitterhet er vanligvis et resultat av overekstraksjon. Hvis kaffen er i kontakt med gruten lenge etter den er ferdig brygget, vil det føre til bitter smak. Server kaffen umiddelbart, eller hell over i serveringskanne.

  • Ujevn malingsgrad på kaffen gir bitter smak: Små biter av malt kaffe (kalt «fines») ekstraherer ut smak raskere enn større biter (jo finere malt kaffen er, desto større overflate har den per gram kaffe). Bruk en god håndkvern, eller kjøp kaffen ferdig kokmalt.

  • Jo varmere vannet er, desto mer av koffeinens bittersmaker trekkes ut i kaffen. Kokende varmt vann gir vanligvis ganske mye bitterhet. Den ideelle temperaturen for kokekaffe er 96°, noe du kan oppnå ved å la vannet hvile ett minutt etter det er nådd kokepunktet.

  • Kafferester og oljete belegg i kaffekjelen setter en bitter bismak. Rengjør utstyret etter bruk.

NYDELIG KOKEKAFFE

    0
    Din handlekurv:
    Handlekurven er tomGå til butikken