Kaffe på jobb – Hvilken type kaffe skal du velge?

kaffe på jobb

Kaffe er ikke bare kaffe! Når du skal velge kaffe på jobb er det flere ting du bør tenke på. Det finnes mange ulike typer kaffe fra forskjellige steder, med ulike smaksegenskaper. Kaffens brenneprofil har også mye å si for smaken på kaffen. For å få en best mulig kaffe på jobb, bør kaffen være skreddersydd det utstyret du lager kaffen på.

Hvilket behov har dere til kaffe på jobb?

Som nevnt vil både type, opphav og brenneprofil på kaffen resultere i helt forskjellige smaker på kaffen. Det er ikke gitt at enhver kaffe vil passe alle typer utstyr.

Når man skal velge kaffe på jobb, må man velge kaffe ut fra både smakspreferanser og ut fra hvilket utstyr kaffen skal lages på. Det finnes selvsagt gode allroundere som passer for de fleste typer utstyr. For å hente ut kaffens beste egenskaper er det vanlig at kaffebrennerier brenner en kaffe for én bestemt bryggemåte. Tenk derfor over om kaffe på jobb skal være til helautomatisk kaffemaskin, kaffetrakter eller presskanne.

Lysbrent eller mørkbrent kaffe?

Kaffebrenning er prosessen hvor kaffebønnen går fra å være grønn til å bli brun. Kaffebrenningen består av å påføre kaffebønnene varme mens de er i konstant bevegelse. Brenningen består av ulike faser. Å brenne en kaffe på en bestemt måte kalles for brenneprofil. Det er ved bruk av ulike brenneprofiler man fremhever kaffens unike egenskaper.

Det kan faktisk dannes over 800 forskjellige aromatiske forbindelser under kaffebrenningen. Tro det eller ei, det er faktisk blitt registret flere aromatiske forbindelser i kaffe enn i vin.

De siste årene har det blitt veldig populært å brenne kaffen lysere. Dette startet trolig i Skandinavia, og har nå blitt en bølge som gjennomsyrer spesialkaffe miljøet verden over. Lysbrent kaffe blir ofte referert til som “Scandinavian roast”.

kaffe på jobb
Lysbrent – Mørkbrent – Ødelagt

Lysbrent kaffe kjennetegnes vanligvis ved høyere syrlighet med en fuktigere smak. Som hovedprinsipp er det slik at desto mørkere kaffen brennes, desto mer av kaffens unike karakterer går tapt. Dette er ikke alltid riktig. Mye kvalitetskaffe egner seg godt for mørkere brenning.

Når man fortsetter brenningen blir kaffen fyldigere. Den fruktige syrligheten blir til sødme, og kaffen får en rundere munnfølelse. Brenner man kaffen skikkelig mørk vil sødmen gå over til bitterhet (som mørk sjokolade). Lysbrent kaffe passer vanligvis best til kaffetrakter eller presskanne.

Når man brenner kvalitetskaffe mørkt, er det gjerne for å fremheve sødmen i kaffen. Mørkbrent kvalitetskaffe gir som regel en god match med automatiske kaffemaskiner og manuelle espressomaskiner. Mørkbrent kaffe passer vanligvis også bra til kaffetrakter og presskanne, om man ønsker en rund og fyldig smak.

Kvalitetskaffe brennes sjelden så mørkt at bønnene blir oljete (som på bildet over). Når kaffen brennes så mørkt, vil alle de unike smaksegenskapene være brent bort. De fleste med interesse for kaffe mener da at kaffen er ødelagt. Det er nettopp derfor kaffe av lav kvalitet brennes veldig mørkt – man kamuflerer defekter i kaffen ved å brenne bort smaken.

Hvilken verdensdel bør kaffen på jobb komme fra?

Det finnes kaffeproduksjon i Sør- og Mellom-Amerika, Afrika og Asia. Bildet i toppen av denne artikkelen illustrerer det som kalles “kaffebeltet”. Kaffebeltet strekker seg rundt hele jordkloden. Mesteparten av kaffen som konsumeres på jobb i Norge er fra Sør- og Mellom-Amerika og Afrika.

Kaffe fra Sør- og Mellom-Amerika – perfekt på jobb

Store deler av verdens kaffeplantasjer ligger i Sør- og Mellom-Amerika. Brasil er verdens største kaffe produserende land, og står for en tredjedel av verdens kaffebønner. Kaffe fra Sør- og Mellom-Amerika er gjerne rund og fyldig, med smaksnoter av sjokolade, nøtter og tørket frukt. Kaffe fra Sør- og Mellom-Amerika er populær til espresso på grunn av sin fylde, runde munnfølelse og lav syrlighet. Andre store kaffeproduserende land i verdensdelen er Colombia, El Salvador, Costa Rica, Honduras og Guatemala.

kaffe på jobb
Høsting av kaffe-bær i El Salvador

For å fremheve sødme og fylde, brennes kaffe fra Sør- og Mellom-Amerika gjerne litt mørkere enn afrikansk kaffe. Dette gjør kaffen meget godt egnet til helautomatiske kaffemaskiner på jobb. Både med- og uten melk.

Kaffe fra Afrika – den unike smaken

Etiopia regnes for å være kaffens hjemland, men det dyrkes mye kaffe i hele øst og sentral Afrika. De mest kjente kaffelandene i Afrika er Etiopia, Uganda, Rwanda, Kenya, Burundi og Tanzania. Alle land har en forskjellig og unik smak som kjennetegner regionene. Kaffe fra Afrika er som regel fruktig, floral og smakfull.

Spesialitet kaffe fra Afrika brennes gjerne med en lys brenneprofil. Dette er for å fremheve den unike fruktigheten i kaffen. Lysbrent kaffe fra Afrika passer vanligvis best til kaffetrakter. Dette er fordi syrligheten kan bli for dominerende dersom kaffen lages på en kaffemaskin.

Corporate Social Responsibility

Husk at kaffe handler om mer enn bare den gode smaken. Hvor kommer kaffen fra? Er lønnen til kaffe bøndene rettferdig, og har de ordnede arbeidsforhold? Bidrar kaffen du drikker på jobb til noe mer?

Etter utallige samtaler med kaffedrikkende ansatte i ulike bedrifter, sitter vi igjen med to ting som alle har til felles: Alle ønsker god og velsmakende kaffe på jobb. Og alle vil ha en kaffe som er bærekraftig og bidrar til noe godt – utover den gode smaken man får når man drikker den.

Mange kaffe leverandører og kaffebrennerier bidrar i form av at kaffen er sporbar, samt at det foreligger rettferdig betaling til kaffe bøndene. Vi i Mukasa Kaffebrenneri synes ikke dette er nok. Vi ønsker at alle som nyter Mukasa kaffe på jobb skal ha verdens beste samvittighet! For å garantere best mulig smak, og best mulig samvittighet, har alle Mukasa kaffe FSR garanti. Hva innebærer så denne garantien?

Ferskbrent kaffe på jobb

Kaffe er en ferskvare. I det øyeblikket kaffen er ferdig brent starter den å oksidere. Dette forringer smaken sakte men sikkert. Mukasa Kaffebrenneri brenner derfor kun kaffe på bestilling. På den måten kan vi alltid garantere våre kunder ferskbrent kaffe på jobb.

Sporbar kaffe på jobb

Mukasa Kaffebrenneri bruker en norsk importør som kjøper kaffe direkte fra kaffegårder rundt om i verden. Vår importør opererer med en transparent profil, og er minst like opptatt av bærekraft og rettferdighet som det vi er. Ved å samarbeide med denne importøren kan vi være sikker på at kaffen kan spores hele veien fra plante til kopp.

Rettferdig kaffe på jobb

Mukasa kaffe er selvsagt rettferdig i form av rettferdig lønn, ordnede arbeidsforhold, samt opplæring i produksjonsmetoder for kaffe bøndene som gir økt verdi på kaffeavlingene.

For oss holder ikke dette. Vi ønsker en enda mer rettferdig kaffe, som kan nytes med enda bedre samvittighet!

Mukasa Kaffebrenneri eier og driver en barneskole og barnehjem på landsbygden i Uganda. Skolen har over 500 barn, og halvparten av disse er uten familie og bor derfor på skolen. For hver kilo kaffe du drikker på jobb, støtter Mukasa Kaffebrenneri skolen med 20 kroner. Dette utgjør en enorm forskjell for barn som virkelig trenger det. Du kan lese mer om skoleprosjektet ved å klikke her.

Smak deg frem – hvilken kaffe vil dere ha på jobb?

Viktigst av alt – kaffen skal falle i smak hos vedkommende som drikker den. Når man skal velge hvilken kaffe man vil ha på jobb er det viktig å ha mulighet til å smake på ulike typer kaffe. Derfor er det lurt å velge en kaffe leverandør som er involvert i alle ledd – import, brenning, salg og levering, av både kaffe og kaffemaskin. Det er kun hos en slik leverandør du kan være sikker på å bli 100% fornøyd med smak, service og utstyr.

Fyll i kontaktskjemaet under, så tar vi kontakt med deg.






Rull til toppen