Kaffe fra Rwanda

Kaffe fra Rwanda – Kaffelandet med de tusen fjell

Rwanda er kjent som landet med de tusen fjell, noe som også påvirker kaffe fra Rwanda. Smaken ligger et sted mellom intense kaffe fra Etiopia og Kenya, og den fyldigere smaken fra Sør-Amerika.

Historien om kaffelandet Rwanda

Med sin beliggenhet i sentrum av Afrika er Rwanda en fruktbar og kompakt nasjon med mange fjell. Landet er omtrent halvparten av Skottlands størrelse og mindre enn de fleste amerikanske stater.

Kaffe ble introdusert til landet av tyske kolonister i 1904. Imidlertid økte den kommersielle produksjonen virkelig på 1930-tallet (under belgisk styre). Den belgiske koloniregjeringen fokuserte på å dekke mest mulig areal med kaffe. Dette skapte en ‘høy produksjon-lav kvalitet’-felle for mange produsenter i landet.

Landet hadde i mange år rykte som produsent av kaffe av lav kvalitet, og i løpet av 1980-tallets økonomiske krise – og den påfølgende politiske uroen etter folkemordet i 1994, ble kaffeproduksjonen nesten utslettet.

Kaffe fra Rwanda
Sortering av kaffe

Spesialitet kaffe fra Rwanda

Når man reiser rundt i det pulserende, innbydende og vakre Rwanda, er det nesten umulig å tro omfanget av volden som brøt ut i 1994, da mer enn en åttendedel av befolkningen ble massakrert på bare 100 dager.

Fra denne ufattelige ødeleggelsen har Rwanda fornyet seg på en ekstraordinær måte! Rwanda regnes nå som et av de mest stabile landene i regionen, og økonomien har vokst med et årlig gjennomsnitt på 7-8% siden 2003. Kaffeproduksjon, sammen med te-eksport og turisme, har vært en meget viktig drivkraft for denne økonomiske veksten- og stabiliteten.

Den nærmest mirakel liknende gjenoppbygningen har blitt mulig delvis gjennom sterk statlig støtte til kaffesektoren, i tillegg til etablering av handelsregler som letter eksport – og internasjonale investeringer fra frivillige organisasjoner og private selskaper.

Men fremfor alt er det et vitnesbyrd om det rwandiske folks engasjement, harde arbeid, og troen på en bedre fremtid har gjort Rwanda til en av favoritt-landene for spesialitet kaffe i dag.

Kaffe fra Rwanda - Smaksnoter

Kaffe fra Rwanda
På kaffeplantasjen

Spesialitet kaffe fra Rwanda har en silke- og kremaktig body, sammen med florale toner i retning av etiopisk Yirgacheffe-kaffe og syrligheten til kaffe fra Kenya. Aromaen har gjerne hint av sitron og appelsinblomst, med florale toner som supplerer de søte sitrusegenskapene med hint av karamell i ettersmaken.

Den mest utbredte varieteten av Arabica kaffe fra Rwanda er «Bourbon». De søte smakene av Bourbon kaffe fra Rwanda gir ofte en smaksopplevelse av karamellisert rørsukker sammen med kryddernoter av nellik og kanel, i tillegg til en floral aroma. Kaffen har en tykk og kremaktig munnfølelse, som gir en lang og behagelig ettersmak.

Plukking av kaffebær i Rwanda
Innhøsting av kaffe i Rwanda

Hvor produseres kaffe i Rwanda?

Omtrent all kaffe fra Rwanda dyrkes i landets sentrale region nær Kigali (hovedstaden), og i vestlige Rwanda.

Kaffetrær i Rwanda
Frodig kaffeplantasje i Rwanda

Den østlige delen av Rwanda er i stor grad reservert som nasjonalpark, hvor det ikke forekommer kaffedyrking. Unntaket fra dette er ved den vakre innsjøen Kivu, hvor synet av den utrolig vakre naturen kun matches av kvaliteten på kaffen som produseres i området.

Rwanda-kaffe har smaksegenskaper som ligner på andre østafrikanske kaffe som f.eks. Tanzania, Etiopia og Kenya.

KAFFE FAVORITTER

    0
    Din handlekurv:
    Handlekurven er tomGå til butikken