Kaffe fra Etiopia

Kaffe fra Etiopia – Kaffens hjemland

I Etiopia vokser det etterkommere av de opprinnelige Arabica plantene vilt den dag i dag. Kaffe fra Etiopia kjennetegnes for sine florale toner og fruktige smak.

Verdens beste kaffe

Etiopia er den største kaffeprodusenten i Afrika. Kaffe fra Etiopia er høyt respektert i spesialkaffe industrien, og er anerkjent som opprinnelseslandet til kaffe.

Kaffegårdene i Etiopia blir enten referert til som hage, skog, halvskog eller plantasje. Alt i alt er 15 millioner mennesker involvert i kaffeproduksjonsprosessen, fra plukking til eksport.

I hundrevis av år har Etiopia levert noen av verdens beste kaffebønner. Generelt er etiopisk kaffe mest kjent for sin florale, søte og fruktige smak.

Etiopia Gedeb Kello #8 sortering kaffe
Etiopisk kaffe

Kaffe fra Etiopia - Smaksnoter

De beste våtforedlede kaffene kan være utrolig elegante, komplekse og deilige, og de beste bærtørkede kaffene kan beskrives som super-fruktige og meget unike i smaken.

Kaffe fra Etiopia er kjent for sine distinkte og elegante blomster-, urte- og sitrusnoter. Smaken er uforlignelig, strukturert og delikat; fra etiopisk kaffe kan man ane noter av jasminblomst, bergamott og blåbær i ettersmak. Det er som regel markant mindre fylde i kaffe fra Etiopia, sammenliknet med f.eks. kaffe fra Brasil. Generelt er kaffe fra Etiopia enten tunge og vinaktige – eller blomster og te-lignende.

Hvor produseres kaffe i Etiopia?

Etiopia Gedeb Kello #8 kaffebær
Kaffebær fra Etiopia, klare til prosessering

Etiopia deles opp i ni forskjellige regioner: Yirgacheffe, Sidamo, Harrar, Bebeka, Teppi, Limu, Djimma, Illubabor, Lekempti, Wellega og Gimbi.

Etiopias kaffeproduserende regioner er veldig varierte, med kopp-profiler som varierer dramatisk mellom hver region, mikroregion eller til og med gård.

Den komplekse blandingen av arter og varianter som er hjemmehørende i de ulike regionene i Etiopia gir kaffen sine unike smaker.

Kaffe plantasje landskap
Frodig landskap

Optimalt klima for dyrking av kaffe

Etiopia ligger langs det globale kaffebeltet og drar fordel av milde temperaturer og mye regn – det optimale klimaet for å dyrke spesialitet kaffe. Takket være den frodige vegetasjonen trenger ikke etiopiske bønder å plante noen ekstra trær for å gi skygge for kaffetrærne. Kaffedyrkingsforholdene i Etiopia så gode at det sjelden er behov for landbrukskjemikalier.

Etiopia Gedeb
Et rent kvalitetsprodukt

Samtidig viser klimaendringene allerede sine negative effekter på Etiopias kaffedyrking. De siste tiårene har været blitt mer uforutsigbart og ekstremt, med høyere temperaturer, mindre nedbør og lengre tørke, noe som gjør høstsesongene mindre forutsigbare. På lang sikt kan global oppvarming utgjøre en stor fare for landets evne til å produsere kaffe.

AFRIKANSK KAFFE