Iskaffe oppskrift og komplett guide
Iskaffe er en fantastisk måte å nyte kaffe på når temperaturene stiger, og Hario V60 kaffebrygger er et enkelt- og godt verktøy for å lage en jevn og smakfull kopp med iskaffe.
I det følgende får du en enkel iskaffe oppskrift som veileder deg gjennom trinnene for å lage deilig iskaffe ved hjelp av Hario V60 bryggeren. Her får du alt du trenger å vite – alt fra ingredienser og hva du trenger, til en enkel steg-for-steg guide for å brygge verdens beste hjemmelaget iskaffe.
Hjemmelaget iskaffe - Dette trenger du
Hjemmelaget iskaffe er enkelt. Du trenger i bunn og grunn kun det samme utstyret som du vanligvis lager kaffe med, pluss isbiter og strålende sol. Denne guiden forklarer prinsippene for brygging av iskaffe, og bruker Hario V60 bryggeren som eksempel. Du kan fint bruke kaffetrakter, presskanne, espressokanne og andre bryggemetoder, så lenge du følger de samme prinsippene. Les mer om dette lenger ned i artikkelen.
For å lage søt iskaffe trenger du:
- Hario V60 kaffebrygger
- Hario V60 kaffefilter
- Fruktig og frisk kaffe av god kvalitet (20g). Vi anbefaler Mukasa kaffe fra Uganda, Etiopia og Kenya.
- Rent vann (180g)
- Isbiter (120g)
- Melk (valgfritt)
- Sukker, sirup eller søtningsmiddel (valgfritt)
Iskaffe oppskrift - Steg for steg
Steg for steg guiden nedenfor er den samme, uansett hvilken type kaffe du bruker. For best resultat anbefaler vi lysbrent kaffe fra Øst-Afrika. Les mer om dette nederst i artikkelen.
Steg 1: Forberedelse
- ➔ Varm opp friskt og rent vann i en kjele. Vi anbefaler en hellekanne/kjele med svanehals. Vannkokeren kan også benyttes. Dersom kokeren har temperaturmåler, juster den inn til 93 grader. Har den ikke temperaturmåler gir du den oppkok og lar den stå ca. 1 minutt for at vannet skal bli ca. 93 grader.
- ➔ Mens du venter på at vannet skal koke opp, fyller du opp Hario serveringskannen med isbiter. Sett filteret i filterholderen, og skyll gjennom filteret med varmt vann over vasken (for å fjerne papirsmak). Plasser deretter filter/filterholder over Hario V60 serveringskannen.
Steg 2: Maling og måling
- ➔ Mal opp ca. 20 gram kaffe. Vi anbefaler medium til grovmalt kaffe for brygging av iskaffe. Dersom du ikke har kaffekvern, anbefaler vi å kjøpe presskannemalt kaffe.
- ➔ Plasser Hario V60 kaffebryggeren på en vekt. Nullstill ("tare") vekten slik at du kan veie vannet du heller over.
Steg 3: Brygging
- ➔ Start med å helle ca. 35 gram varmt vann (93 grader) forsiktig over kaffen i Hario V60 bryggeren. La kaffen blomstre i ca. 30 sekunder, før du fortsetter å helle.
- ➔ Hell så resten av vannet sakte i en sirkulær bevegelse, sørg for at all kaffen kommer i kontakt med vann. Vær forsiktig med å helle vann direkte på filterveggen.
- ➔ La vannet dryppe gjennom filteret og ned i serveringskannen under. Dette bør ta omtrent 2 minutter.
- ➔ Når bryggingen er ferdig, fjern filterholderen fra serveringskannen.
Steg 4: Avkjøling og servering
- ➔ Rør forsiktig for å blande iskaffen med isbitene.
- ➔ La kaffen avkjøles til isbitene er smeltet (viktig ettersom isbitene utgjør en del av den totale mengden vann).
- ➔ Fyll et høyt glass med isbiter.
- ➔ Hell den nylagde kaffen forsiktig over isbitene.
- ➔ Tilsett eventuelt melk eller søtningsmiddel etter smak (valgfritt – Hario iskaffe er naturlig søt i smaken).
- ➔ Nyt nabolagets beste iskaffe!
F.A.Q - Iskaffe
Å følge trinnene ovenfor vil gi deg skikkelig god iskaffe. Under har vi samlet spørsmålene vi oftest får rundt det å brygge iskaffe hjemme. Om du lurer på noe og ikke finner svaret her, hører vi gjerne fra deg.
Kan denne iskaffe oppskriften brukes på andre kaffebryggere?
- Absolutt! Så lenge du forstår kjerneprinsippene, kan du bruke samme oppskrift på både vanlig kaffetrakter, presskanne, mv.
Hvorfor anbefaler dere kaffe fra Øst-Afrika til iskaffe?
- Lysbrent kvalitetskaffe fra Øst-Afrika er kjent for å være fruktig og saftig, med god syre. Ved å brygge iskaffe på lysbrent Østafrikansk kaffe, får man en frisk og leskende smaksopplevelse.
Må man bruke vekt for brygging av iskaffe?
- Nei, men vi garanterer et bedre resultat. Det er vanskelig å se forskjell på 10 gram +/- både når det gjelder kaffe og mengde vann. Dette er tilstrekkelig for å utgjøre stor smaksforskjell.
Hvorfor bruker man varmt vann når man lager iskaffe?
- Poenget med å brygge med varmt vann, som deretter direkte kjøles over isbiter i serveringskannen, er å dra fordelene av ekstrahering av kaffe med varmt vann. Med en gang kaffen er brygget starter oksidasjonsprosessen – som gir bitterhet i koppen. Når du brygger direkte over is, beholder kaffen mer av sin naturlige sødme, samtidig som bitterheten holdes på et minimum.
Hjemmelaget iskaffe - Kort oppsummert
Iskaffe laget med Hario V60 kaffebrygger er en enkel og forfriskende drikk å lage. Start med å forberede kaffebryggeren og mal kaffen medium/grovt. Etter blomstringen, brygger du kaffen ved å helle vannet i en sirkulær bevegelse. Når bryggingen er ferdig, avkjøl kaffen ytterligere ved å helle den over isbiter og rør forsiktig. Tilpass smaken med melk eller søtningsmiddel etter ønske. Nyt nabolagets beste kopp med forfriskende iskaffe. Anbefales spesielt på varme sommerdager!
ANBEFALING ISKAFFE
-
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 1 098 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 478 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 678 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 219 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 245 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 204 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 245 kr
BRYGGEUTSTYR
-
698 kr
SIRUP & SAUS
-
389 kr
-
129 kr
-
129 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
389 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr