Hvordan lage espresso kaffe

Hvordan lage espresso kaffe

En fantastisk espresso kaffe kan være kompleks, fyldig og søt. En liten kopp med mye smak og stor glede! Ikke bare er espresso en drikk i seg selv – den er også hjertet i manges favorittdrikker, som latte, cappuccino, americano, flat white, cortado, og macchiato. Med andre ord kan det å lære seg å lage en shot espresso være noe du får stor glede av resten av livet.

Å lage god espresso kaffe krever dedikasjon, oppmerksomhet på detaljer og konsistens. Men innsatsen er alltid verdt det!

I det følgende vil du først lære de mest grunnleggende faktorene for å lage espresso, og videre følger en oppskrift med steg-for-steg-guide for å lage nabolagets beste espresso kaffe.

Grunnleggende prinsipper for brygging av espresso

Når du skal lage en shot espresso kaffe, er følgende 3 faktorer essensielle:

  1. Hvor stor dose espressomalt kaffe (antall gram tørr kaffe i filteret)
  2. Ekstraksjonstid (total bryggetid målt i sekunder)
  3. Endelig volum espresso kaffe i koppen (antall gram ferdig brygget espresso kaffe i koppen)

1. Mengde espressomalt kaffe

Mengden espressomalt kaffe i filteret vil variere avhengig av størrelsen på espressofilteret du bruker. Det er en allmenn oppfatning at vi er forbi tiden hvor det var snakk om enkel- eller dobbel espresso. I dag serverer de fleste seriøse kaffebarer én størrelse; dobbel espresso shot. Årsaken til dette er at det er vanskelig å brygge enkle espresso shot med et konsist og vellykket resultat.

Vanlig størrelse på et dobbelfilter er 18 – 20 gram (espressomalt kaffe). Du skal veie den ferdig malte kaffen, ikke bønnene før kverning.

2. Ekstraksjonstid

Et godt utgangspunkt er å sikte på en total ekstraksjonstid på 25-30 sekunder. Vi ender som regel opp med 28 sekunder som det mest optimale for de fleste espresso kaffe.

Husk at dette ikke er skrevet i stein. Ekstraksjonstiden må tilpasses både den spesifikke kaffe man brygger og egne smakspreferanser.

  • For mørkbrent og fyldige espresso kaffe med stor sødme, får man ofte et godt resultat ved å legge seg helt opp mot 30 sekunder.
  • For mer fruktige kaffe med god syre kan man gjerne legge seg nærmere 25 sekunder.

Hva kjennetegner feil ekstraksjonstid?

  • Ekstraksjonstid på under 25 sekunder resulterer i underekstrahert espresso – smaker surt og tynt.
  • Ekstraksjonstid på over 30 sekunder resulterer i overekstrahert espresso – smaker bittert og for kraftig.

3. Endelig volum espresso kaffe i koppen

Hovedregelen er å benytte et 1:2 forhold på mengde espressomalt kaffe/ferdig espresso kaffe i koppen. Bruker du f.eks. et 20 gram filter skal du ha 40 gram ferdig brygget espresso kaffe, i koppen.

Hvordan påvirker jeg disse 3 faktorene?

Nå spør du kanskje deg selv; hvordan justerer man total ekstraksjonstid når både kaffe inn i filter, kaffe ut i kopp og vanntrykket er konstante verdier? Nøkkelen er å justere malingsgraden på espressokvernen. Dette er det eneste du skal justere, frem til du treffer “sweet spot” på 20g inn, 20g ut – på 28 sekunder. Når du treffer på disse referansene, garanterer vi deg en nydelig dobbel espresso shot!

Espresso kaffe - oppskrift

Du trenger følgende:

Du bør ha følgende:

Espresso kaffe - steg-for-steg


Oppsummering og avsluttende ord

Nå håper vi du sitter og nyter en skikkelig god espresso kaffe.

Som du kanskje allerede har forstått så knekker du koden ved å kun justere på espressokvernens malingsgrad, hvor mengde kaffe inn, mengde kaffe ut, samt total bryggetid holdes konstant. Dette må suppleres med en god porsjon øving og litt tålmodighet. Til gjengjeld vil du få mange gode stunder foran espressomaskinen, og naboene kommer å stå i kø for å smake nabolagets beste espresso kaffe.

ESPRESSO FAVORITTER