Grunnleggende prinsipper for brygging av espresso
Når du skal lage en shot espresso kaffe, er følgende 3 faktorer essensielle:
- Hvor stor dose espressomalt kaffe (antall gram tørr kaffe i filteret)
- Ekstraksjonstid (total bryggetid målt i sekunder)
- Endelig volum espresso kaffe i koppen (antall gram ferdig brygget espresso kaffe i koppen)
1. Mengde espressomalt kaffe
Mengden espressomalt kaffe i filteret vil variere avhengig av størrelsen på espressofilteret du bruker. Det er en allmenn oppfatning at vi er forbi tiden hvor det var snakk om enkel- eller dobbel espresso. I dag serverer de fleste seriøse kaffebarer én størrelse; dobbel espresso shot. Årsaken til dette er at det er vanskelig å brygge enkle espresso shot med et konsist og vellykket resultat.
Vanlig størrelse på et dobbelfilter er 18 – 20 gram (espressomalt kaffe). Du skal veie den ferdig malte kaffen, ikke bønnene før kverning.
2. Ekstraksjonstid
Et godt utgangspunkt er å sikte på en total ekstraksjonstid på 25-30 sekunder. Vi ender som regel opp med 28 sekunder som det mest optimale for de fleste espresso kaffe.
Husk at dette ikke er skrevet i stein. Ekstraksjonstiden må tilpasses både den spesifikke kaffe man brygger og egne smakspreferanser.
- For mørkbrent og fyldige espresso kaffe med stor sødme, får man ofte et godt resultat ved å legge seg helt opp mot 30 sekunder.
- For mer fruktige kaffe med god syre kan man gjerne legge seg nærmere 25 sekunder.
Hva kjennetegner feil ekstraksjonstid?
- Ekstraksjonstid på under 25 sekunder resulterer i underekstrahert espresso – smaker surt og tynt.
- Ekstraksjonstid på over 30 sekunder resulterer i overekstrahert espresso – smaker bittert og for kraftig.
3. Endelig volum espresso kaffe i koppen
Hovedregelen er å benytte et 1:2 forhold på mengde espressomalt kaffe/ferdig espresso kaffe i koppen. Bruker du f.eks. et 20 gram filter skal du ha 40 gram ferdig brygget espresso kaffe, i koppen.
Hvordan påvirker jeg disse 3 faktorene?
Nå spør du kanskje deg selv; hvordan justerer man total ekstraksjonstid når både kaffe inn i filter, kaffe ut i kopp og vanntrykket er konstante verdier? Nøkkelen er å justere malingsgraden på espressokvernen. Dette er det eneste du skal justere, frem til du treffer “sweet spot” på 20g inn, 20g ut – på 28 sekunder. Når du treffer på disse referansene, garanterer vi deg en nydelig dobbel espresso shot!
Espresso kaffe - oppskrift
Du trenger følgende:
- En god espresso kaffe
- Espressomaskin
- Espressokvern
- Tamper
- Stoppeklokke
- Rensebørste til gruppehodet på espressomaskinen
Du bør ha følgende:
- Digital presisjonsvekt (gjerne en dedikert bryggevekt med innebygd timer)
- Distribusjonsverktøy for å klargjøre kaffen til tamping
- Doseringskopp til espressokvern
- Stødig dunkeboks
- Tampermatte
- Rengjøringsbørste for kaffestasjonen
Espresso kaffe - steg-for-steg
- ➔ Det er viktig å varme opp espresso koppen før du skal brygge i den, slik at ikke varmeenergien forsvinner ut i godset på koppen. Dersom du ikke har forvarmet koppen på toppen av espressomaskinen, kan du skylle den med varmt vann.
- ➔ Løsne bajonetten med portafilteret fra gruppehodet på espressomaskinen. Tørk ut av filterkurven med en tørr mikrofiberklut, dersom den er fuktig og/eller har rester av kaffe fra forrige brygg.
- ➔ Doser espressomalt kaffe i filteret. Det er avgjørende at malingsgraden er perfekt – her snakker vi utrolig små marginer som potensielt kan resultere i store utslag i totalbryggetid, og i smaken på den ferdige espressoen. Viser til avsnittet over (de grunnleggende faktorene for espressobrygging). Samme nøyaktighet må du også ha på dosen (vekten) av espressomalt kaffe. En forskjell på 0,5 gram vil kunne utgjøre flere sekunder +/- i total bryggetid. Bruk en digital presisjonsvekt dersom espressokvernen din ikke har tids/mengde- programmert doser.
- ➔ Før du skal tampe kaffen, bør utgangspunktet være best mulig. Vi anbefaler på det sterkeste å bruke et distribusjonsverktøy som du spinner over kaffen i filteret, for å få et flatt og jevnt fordelt utgangspunkt for tampingen. Dersom du ikke har et distribusjonsverktøy kan du forsiktig dunke portafilteret i tampematten, slik at kaffen synker litt sammen og legger seg flatere i filterkurven. Dette er veldig viktig, da det vil sikre at du ikke har noen luftlommer i kaffen. Dersom du har luftlommer vil vannet kanaliseres under brygging – espressobrygging foregår under høyt trykk, og vannet tar følgelig «raskeste og enkleste vei» gjennom kaffen. Slurverier fører til ujevnt- og underekstrahert espresso kaffe.
- ➔ Så er det tid for å tampe kaffen. Igjen; målet er å fjerne eventuelle luftlommer, samt sikre at kaffen er i vater. Ta tamperen og trykk den ned på den malte kaffen i filterkurven. Pass på at du både tamper rett (i vater), og bruker tilstrekkelig trykk. Trykket er viktig da dette vil sikre at kaffen er tilstrekkelig komprimert og at «pucken» beholder formen. Hvor hardt du skal tampe finnes det mange meninger om. Lenge var fasiten at du skulle legge ca. 15 kg trykk på tamperen. Dette er trolig ikke nødvendig. Det viktigste er at du tamper helt rett, i en sakte og kontrollert bevegelse. Obs: Ikke tamp flere ganger (kan føre til at «pucken» løsner fra kantene i filterkurven, som igjen fører til at vannet tar raskeste vei).
- ➔ Børst av overflødig kaffe fra kanten og «ørene» på portafilteret.
- ➔ Gi gruppehodet på espressomaskinen et raskt skyll før du setter inn portafilteret. Dette fjerner gamle kafferester, samt bidrar til å stabilisere temperaturen i gruppehodet før du skal brygge.
- ➔ Nå er du klar til å brygge espressoen. Sett portafilteret inn i gruppehodet. Dette bør gjøres forsiktig (harde dunk kan føre til at «pucken» løsner fra kanten i filterkurven, som igjen fører til at vannet tar raskeste vei).
- ➔ Ha stoppeklokken klar. Start espressomaskinen umiddelbart etter portafilteret er satt inn i gruppehodet. Start stoppeklokken når begynner å dryppe/renne espresso ned i koppen. Stopp espressomaskinen når den forhåndsbestemte tiden du har satt er nådd, f.eks. 28 sekunder). For å kontrollere de grunnleggende faktorene enda bedre anbefaler vi å nullstille en digital presisjonsvekt under koppen, slik at man ser mengde/vekt espresso i koppen i sann tid og kan dermed kontrollere vekt på kaffe inn/ut i lys av totaltiden på stoppeklokken.
- ➔ Når espressomaskinen stopper – enten automatisk (for espressomaskiner med volumetrisk dosering), eller fordi du har stoppet den manuelt etter 28 sekunder – fjern koppen fra spillbrettet. Du kan nå enten servere espressoen eller begynne å steame melk til f.eks. en latte eller cappuccino.
- ➔ Fjern så portafilteret fra gruppehodet, og bank kaffepucken ut i dunkeboksen. Husk å aldri hoppe over dette trinnet! Rengjør og skyll portafilteret slik at det er klart for neste servering.
- ➔ Skyll og børst gruppehodet med en egnet espressobørste. Du bør rengjøre gruppehodet grundig for å fjerne oljer og partikler som kan påvirke neste espresso shot negativt. Sett så portafilteret tilbake i gruppehodet, slik at det holder seg varmt og er klar for neste bryggerunde.
Oppsummering og avsluttende ord
Nå håper vi du sitter og nyter en skikkelig god espresso kaffe.
Som du kanskje allerede har forstått så knekker du koden ved å kun justere på espressokvernens malingsgrad, hvor mengde kaffe inn, mengde kaffe ut, samt total bryggetid holdes konstant. Dette må suppleres med en god porsjon øving og litt tålmodighet. Til gjengjeld vil du få mange gode stunder foran espressomaskinen, og naboene kommer å stå i kø for å smake nabolagets beste espresso kaffe.
ESPRESSO FAVORITTER
-
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 179 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 169 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 219 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 245 kr -
- Velg alternativ Dette produktet har flere varianter. Alternativene kan velges på produktsiden
Fra 219 kr
ESPRESSO TILBEHØR
-
1 098 kr
-
1 995 kr
SIRUP & SAUS
-
389 kr
-
129 kr
-
129 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
389 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr
-
329 kr